ŠÚ SR: Na spracovaní výsledkov bude robiť vyše 1200 ľudí

06.11.2013 Bratislava

Bratislava 5. novembra (TASR) - Na spracovaní výsledkov sobotňajších volieb do vyšších územných celkov sa bude podieľať vyše 1200 osôb, vrátane servisu a logistiky. Oznámila to na dnešnej tlačovej konferencii k tretej skúške spracovania výsledkov volieb predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.

Informovala, že na tretiu skúšku je nasadených približne 1200 pracovníkov ústredia a krajských pracovísk ŠÚ SR a 660 osobných počítačov, na ktorých budú počas volieb spracovávané zápisnice z 5932 okrskov v 90 volebných obvodoch. "Hlavným cieľom tretej skúšky je preverenie organizácie práce a techniky, vrátane prenosových sietí z miest prvotných vstupov okrskových zápisníc do systému spracovania výsledkov volieb," objasnila Benkovičová.

Zriadených bolo 90 odborných sumarizačných útvarov pre obvodné volebné komisie, osem útvarov pre krajské komisie a jeden pre Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK). Všetci členovia odborných sumarizačných útvarov, ktorých je 1249, prešli školením. Benkovičová skonštatovala, že sú pripravení a odborne zdatní zvládnuť spracovanie výsledkov sobotňajších volieb. Pokiaľ ide o zápisnice, Benkovičová neočakáva zvlášť veľkú chybovosť.

Podotkla, že pri hlasovaní sa prvýkrát použije nový Integrovaný volebný informačný systém, ktorý poskytuje elektronické služby na prípravu volieb, referend a hlasovaní, zber a spracovávanie výsledkov, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza 2571 kandidátov. Zriadených bude celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb sa objavia na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR www.statistics.sk v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.
 

Vyberte región